Українські традиції на Святвечір
Святкова
передріздвяна вечеря («Багата кутя», «Святвечір», «Вілія») в українців
була дуже урочистою, адже свято Різдва вважалось одним із найважливіших у
році. У
цей день українці намагалися нічого не їсти, аж поки на небі не засяє
перша зірка, адже люди вірили, що саме в цей час народжується Ісус
Христос. Той, хто першим побачив різдвяну зірку, вважався найщасливішим у
сім’ї.
Підготовка до передріздвяної вечері
Підготовка
до святкової вечері мала всі ознаки церемоніалу та складалася з чіткої
послідовності дій. Під образами на покуті стелили чисте сіно, а на нього
ставили горщики з узваром і кутею і приказували: «Щоб кутя на покуть, а
узвар на базар». В окремих регіонах України горщики з узваром та кутею
накривали книшем (спеціальний обрядовий хліб). Потім виймали з печі кутю
та встановлювали на покуті, а господиня при цьому квоктала, щоб кури
наступного року добре неслися. Якщо ж у господарстві були бджоли, то
аналогічну процедуру виконував сам господар. Одягнувши шапку, рукавиці,
він ніс кутю та імітував гудіння бджіл: «Гу-гу-гу». На Полтавщині перед
встановленням куті господар підіймав її над головою і промовляв: «Боже,
щоб ячмінь був остистий та колосистий».
У
хаті на підлогу стелили сіно або солому. У народі нерідко цей звичай
пов’язували з легендою про народження Христа в яслах, хоча більш
вірогідно бачити в ньому пережитки магії родючості. На третій день
Різдва або вдосвіта на Новий рік виносили з хати солому і палили її на
дорозі, біля воріт або в садку — «палили дідуха». Іноді дорослі й діти
стрибали через цей вогонь. Скрученою різдвяною соломою могли обв’язувати
плодові дерева, щоб наступного року був кращий урожай.Далі
Немає коментарів:
Дописати коментар